Yogavakantie

Indeling van de yogavakantie

We werken met kleine groepen (max 8 personen) en er is veel ruimte voor persoonlijke aandacht.

Je komt aan op zaterdagmiddag; vanaf 16.00 uur ben je welkom. We ontvangen je met een hapje en een drankje en dan heb je de tijd om je te installeren op je kamer en het terrein te verkennen. Deze eerste dag is er nog geen les, alleen een avondmaaltijd, waarbij je gelijk de andere deelnemers wat beter kan leren kennen.

Zondag beginnen we met een yogales voor degenen die al ervaring hebben en eventueel een aparte beginnersles voor degenen die nog geen of weinig ervaring hebben. In de beginnersles worden houdingen voorgedaan, wordt wat meer uitgelegd en wordt ook samen met iedere deelnemer gekeken (indien nodig) hoe hij of zij de houdingen zo kan aanpassen dat men met iedere les goed mee kan komen (bijvoorbeeld in het geval van een zwangerschap of een fysieke beperking). In de middag is er een korte lezing over de beginselen van de yogafilosofie.

Op donderdagmiddag geeft Jason een plant based kookworkshop aan de geïnteresseerden, waarin hij zijn kennis en ervaring met je deelt en je zelf aan de slag gaat. Je krijgt een boekje van hem mee met recepten en informatie uit de workshops.

Iedere ochtend vóór de yogales kan je aansluiten bij een meditatie sessie, als je zin hebt. Ook kun je een afspraak maken met Cynthia voor een individuele lichaamswerk sessie deze week, gericht op het loslaten van diepe spierpatronen van stress en spanning. Op dinsdagmiddag een bezoek aan een edelstenenwinkel in de buurt, waar je de prachtigste amethisten en andere edelstenen kan bewonderen en natuurlijk ook naar hartenlust aankopen kan doen als je wilt (sieraden, stenen, beelden etc). We krijgen hier geen commissie voor en je hoeft echt niets te kopen, alleen kijken is ook prima. Maar we willen je deze winkel graag laten zien, als je hier van houdt.

Woensdagmiddag en -avond zijn vrij; er worden dan geen lunch en avondmaaltijd geserveerd door Jason (een eenvoudige broodmaaltijd is wel mogelijk) en er wordt geen les gegeven. Deze middag en avond kun je dus goed benutten om bijvoorbeeld naar het strand te gaan, Carcassonne te bezoeken en / of uit eten te gaan.

Massages en coachingsgesprekken in het Nederlands of Engels (evt op basis van haptonomie / lichaamswerk) zijn mogelijk op aanvraag en tegen betaling (niet bij de prijs inbegrepen).

Op zaterdagochtend is er geen les meer. Het ontbijt is dan om 8.00 uur en om 10.00 uur is het tijd om te vertrekken. Je krijgt dan een goodie bag van ons mee, met daarin ook nog wat te eten en drinken voor onderweg.


Het dagprogramma van de yogavakantie

07.30 uur Meditatie sessie
08.15-09.45 uur Een actieve yogales
10.00 uur Ontbijt
14.00 uur Lunch
15.00 uur Optioneel: lezing (zo.), bezoek amethistenhuis (di.), kookworkshop (ma, do, vrij)
18.00-19.30 uur Een rustige yogales (behalve op woensdag)
20.00 uur Avondeten (behalve op woensdag)

De meditatiesessies en yogalessen

De meditatiesessies voorafgaand aan de yogales zijn voor de vroege vogels die het niet erg vinden om een half uur eerder op te staan en te genieten van de stille energie van de ochtend. De yogalessen in de ochtend zijn gebaseerd op de traditie van Swami Sivananda, een holistische vorm van yoga, waarin iedere houding (behalve in de zonnegroet) even wordt aangehouden en inspanning en ontspanning elkaar afwisselen. De lessen beginnen met ademhalingsoefeningen, zonnegroeten en daarna een vaste volgorde van houdingen, waarbinnen en waarnaast wordt gevarieerd. Doordat dezelfde houdingen regelmatig terugkomen, merk je gedurende de week hoe je lichaam makkelijker in de houdingen komt.

Tijdens één van de ochtendlessen zullen we ook partneryoga doen. Dit is een leuke manier om samen te werken met je eigen partner of degene met wie je samen bent gekomen. En je zal merken dat je zo dieper in de houdingen komt dan je zelf dacht te kunnen. Het samenwerken geeft een hele andere dynamiek aan de les en biedt zo een leuke afwisseling in het programma.

De avondlessen bestaan uit een mengeling van Sivananda yoga, Yin yoga, Yoga Nidra. Bij Yin yoga worden de houdingen wat langer aangehouden (3-5 minuten per houding), zodat je lichaam de tijd heeft om in de houding te ontspannen en je zonder forceren steeds iets dieper in de houding komt. Yoga Nidra is een “yogische slaap” waarbij je op je rug op de yogamat ligt en aanwijzingen van de docent volgt, die je vertelt waar je je aandacht op richt. Je kan zo tot een diepe ontspanning en zelfs (bij vlagen) tot een andere staat van bewustzijn komen; een hele bijzondere ervaring! De lessen zijn goed te volgen voor ieder niveau; heb je nog nooit eerder yoga gedaan, dan krijg je op de eerste dag een speciale beginnersles.

De docenten stemmen iedere les steeds af op de deelnemers, zodat iedereen goed mee kan komen en iedereen zijn of haar eigen uitdagingen heeft. Voor individuele beperkingen (zoals een blessure) worden variaties of aanpassingen aangeboden. De lessen zullen tijdens deze yogavakantie in het Engels worden gegeven als er ook niet-Nederlandstaligen in de groep zijn, indien nodig in combinatie met Nederlandse instructies.


Het eten

De heerlijke én gezonde plant based maaltijden (ontbijt, lunch en diner) tijdens deze yogavakantie worden verzorgd door Jason van Indigo Kitchen en zijn niet alleen een feest voor het oog, maar zeker ook voor je smaakpapillen. Hij laat je graag kennis maken met een manier van eten waarbij je helemaal niets mist of tekort komt. Je zal jezelf hooguit moeten remmen soms, omdat het zo lekker is allemaal! De lunch houden we iets lichter dan ontbijt en diner en natuurlijk kun je je ook afmelden voor de lunch, als je er op uit wil die dag, of geen behoefte hebt aan drie maaltijden.

Verder staan er altijd tussendoortjes en fruit op tafel die je kan nemen wanneer je maar wilt, evenals water en thee. We zullen van tevoren informeren naar je dieetwensen, zodat we hier rekening mee kunnen houden. En ook als je tijdens de week bepaalde behoeften hebt qua eten, kunnen we daar in overleg rekening mee houden. ’s Avonds schenken we, voor wie dat wil, een glas wijn bij het eten.

 

 

 

 

Boek nu

 

Copyright 2019 Puur Jij Yogavakanties Contact Website door Boon Webdesign